Наука и Знание

Ще успеем ли да разширим пространството на нашия собствен свят, изучавайки езиците на другите народи.

Със сигурност богатството на нашия собствен език не ни е достатъчен, за да опознаем други светове. Колкото и да е богат нашият собствен свят той няма да е голям, ако не опознаем и другите. Изучавайки езиците на различни народи ще успеем да се докоснем до други светове във времето и пространството.
Библейската легенда разказва за строителите на Вавилонската кула, които се възгордели и не могли да завършат грандиозното си начинание. Бог ги наказал за тяхната самонадеяност, като размесил езиците на които говорели хората, така че никой да не разбира другия. Така от древни времена хората трябвало на натрупат опит и да осъзнаят нуждата от ученето на различни езици. Езикът станал онова средство на общуване, без което и днес не можем.
Днес в глобалния свят съществуват повече от 6809 езици, като почти половината са на път да изчезнат. Приблизително 80% от хората живеещи в света днес говорят широко разпространените 83 езика. Не зависимо дали езикът е известен или рядък, той е огромно богатство. Знаенето и изучаването на езици отваря врати за по-голяма комуникативност, за опознаване на нови култури и народи, на нови обичаи. Нормално хората учат и се интересуват от известните езици, защото те са най-използвани в глобалния свят. Но знаейки рядък език човек става по-интересен, по-актуален, по-специален от другите.
Все пак, ако наистина искаш да кажеш нещо красиво, нещо хубаво на някого, то със сигурност ще бъде разбрано на какъвто и език да говориш!
Повечето хора когато говорят или мислят за чужд език автоматично си представят, че става дума за английски, немски, френски или испански език.
Езикът днес се възприема като даденост за комуникация и бизнес.
Днес в света един на всеки пет човека може да си служи с английския език.Той е официален език на 53 страни в света, един от шесте официални езици на Обединените нации; официален език на НАТО, Европейския съюз.
Около 85% от всички писмени материали в света са написани на английски.
Главната особеност, която е направила английския език толкова популярен в световен мащаб е неговата адаптивност. Английският език е взел думи от много други езици и култури, като им е предал голямо разнообразие. Има много немски, гръцки, латински, френски думи, които са станали част от английския език. Днес езиковите експерти посочват, че скоростта и дълбочината, с която английският става толкова популярен в световен мащаб, е невероятна.
Броят на буквите в азбуката прави английския език лесен за използване – 26 бр., докато в езика” Мандарин” символите са над 45 000 бр.
Като основната причина за популярността му се изтъкват следните преимущества – гъвкавост и ясни граматически правила, адаптивност.
Изучаването на чужд език е бавен, но не невъзможен процес на каквато и възраст да е човек.
* * *
Как да учим ефективно и успешно ?
Ето няколко съвета –

1.Бъдете мотивирани – колкото по – активно учите, толкова по – добър е резултатът
2.Използвайте най-развитите си сетива при възприемане и запаметяване на нова информация
3.Имайте предвид, че:
-запомняме 10% от това което слушаме
-30% от това което виждаме
-50% от това което слушаме и гледаме
-90% от това което правим
Затова писането и правенето на упражнения е от изключителна важност.
4.Колкото повече наизустявате, толкова по-добре запаметявате
5.Упражнявайте това, което сте усвоили и запомнили добре
6.Винаги свързвайте новата информация със старата, за да не я забравите.
7.Заучавайте необходимата информация на малки порции и по-често. Език се учи бавно и системно, а не „от раз” и завинаги.
8.Запомнете, че само при добро количествено натрупване на знания, ще достигнете до качествена промяна – разбиране и говорене на чуждия език

И не забравяйте – колкото и да е пълна главата със знания за нови все ще се намери място! Така че, никога не е късно да се учим.
* * *
Езици, на който най-много хора говорят по света са :

  • МАНДАРИН Чайниз – 882 мил.
  • АНГЛИЙСКИ – 375 мил.
  • ИСПАНСКИ – 325 мил.
  • АРАБСКИ – над 300 мил.
  • ХИНДИ – 181 мил.

Градът в който се говорят 127 езика е град Рийдинг – Великобритания.
Шестте официални езика на ООН са : английски , арабски, испански, китайски, руски и френски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.