Курсове

Нова процедура за кандидатстване програма по АЗ МОГА

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕОт 1 септември 2010 стартира нова процедура за кандидатстване за безплатни езикови и професионални курсове по програма АЗ МОГА.

Операция ”Аз мога” е в процес на реализация от месец март 2010г. За около 4 месеца 30 000 лица са получили ваучери и стартирали обучение. Интересът по тази Европейска програма е изключително голям сред работещити и самонаетите лица. За първи път се реализира програма за хора извън работно време без те пряко да са замисими от работодателя си.Този вид обучение дава възможност за повишаване на ключовите компетентности или професионалната им квалификация.
Броят на подадените молби се оказва два пъти по голям от заложените бройки за обучение.Именно това е причината да бъдат отпуснати нови средства и да бъде подновена програмата от 1 септември 2010.
Различното при сегашното кандидатстване е ,че в заявление 2113 не се посочва предваритерно доставчика на обучение. След одобрение от страна на Бюрото по труда кандидатът получава уведомление,което сам отнася в избраната предварително обучителната организация.
Всеки който работи на трудов договор и желае да кандидатства за обучение по тази програма трябва да подаде документите си в Бюрото по труда не по-късно от
30 септември 2010.
Предимствата на тази нова по рода си програма за безвъзмезно отпускане на ваучери осигурява пряк и равен достъп на заетите лица до ученето през целия живот, без това да зависи от инициативата на техните работодатели.
До програмата обаче не се допускат определени категории лица работещи в сферата на образованието, местната и държавна власт, прокуратурата и съдебната власти полицията.

Всеки един би могъл предварително да се запознае с новите документи, които се попълват по време на процедурата за отпускане на ваучери:
1. НОВО Заявление
2. Декларация
3. Уведомление

В Заявлението този път не се посочва предварително предпочитаната обучителна организация /доставчик на обучение/. След като бъдат одобрени заетите лица трябва да намерят подходящия доставчик на услуга и да го посочат в Бюрото по труда.След което Бюрото по труда и Доставчика на обучение разменят необходимото уведомление за придобиване на ваучер за обучение на заетото лице.

Нашият съвет е – не забравяйте да попълните ясно и четливо необходимите документи. Предварително подгответе необходимите ксерокопия на лична карта, диплом за завършено образование и удостоверение/сертификат за преминат курс за придобиване на професионална квалификация (ако съществува такъв).

72 thoughts on “Нова процедура за кандидатстване програма по АЗ МОГА

 1. Здравейте! Удобрена съм за курс по немски език, за който кандидатствах с идеята, че ще мога да се обучавам в града, в който живея. След като си получих уведомлението, се оказа, че обучаващата организация няма учител по немски език и единствената опция е да си търся обучаваща институция в София, тъй като за момента не се приема дистанционно обучение. Това от своя страна ще ми коства разходи и допълнително време, които няма как да отделя. Интересува ме мога ли да сменя езика и има ли възможност да се откажа след като вече съм удобрена? Исках да уча втори чужд език, докато съм по майчинство, като единственото ми условие бе да мога да посещавам курс тук, проверих в сайта на АЗ и затова записах немски език. Моля ви, дайте съвет

 2. Привет!!!
  Аз се записах вече на курс по английски език, минах 1 и 2 ниво – обаче предстоят съкращения и аз съм сред съкратените. Някъде, по средта на третото ниво ще остана без работа. Това какво означава – ще трябва ли да палщам целия ваучер!? Моля, отговорете ми – много е вано това за мен!!!

 3. Здравейте,
  искам да попитам приемат ли се сега Заявления за участие в програмата?

 4. Здравейте!
  Уведомяваме всички, които са кандидатствали през септемрви 2011г. по програмата АЗ МОГА ПОВЕЧЕ и не са получили уведомления за обучение ,че от 14.05-2012 програмата АЗ МОГА ПОВЕЧЕ се удължава до 2013г. и Бюрата по труда ще продължат раздаването на уведомителни писма за обучение и получаване на ваучери. Моля проверете дали сте одобрени в Бюрата по труда, където сте кандидатствали. Успех на всички!

 5. Здравейте,
  бихте ли ми дали информация относно срока за кандидастване по програмите
  -Аз мога
  -Аз мога повече
  през 2012г.?!

  Благодаря предварително!
  Хубав ден!

 6. Здравейте,
  бих искал да попитам имам ли право да кандидатствам по праграма “Аз мога”, за друг вид обучение и квалификация, при положение, че вече имам един изкаран езиков курс?

  Благодаря Предварително!

 7. Здpавейте,
  има ли вече процедура за нов прием на документи по програмата Аз мога повече за 2012? Ако има, какви са сроковете за подаване на документи?
  Интересувам се от курсове по счетоводство и английски език.
  Благодаря Ви!

 8. Здравейте,
  Искам да попитам дали още има възможност за записване по програмата и също трябва ли да имам определени месеци трудов стаж за да мога да си подам документите?
  Благодаря Ви предварително.

 9. Интересувам се от програмата”Аз мога повече”-желая да уча немски език.От кога могат да се подават документи за получаване на валчер за безплатно обучение през 2012 година?Ако си на 4 часов тр.договор-възможно ли е да се възползвам?

 10. Здравейте, искам да попитам ще има ли нова процедура “Аз мога повече” за кандидатстване през 2012г. и кога се очаква? Интересувам се за курсовете по счетоводство.Благодаря Ви!

 11. Кога ще могат да се подават заявления по програмата Аз мога?

 12. Polu4ih vau4er ot buroto po truda i zaponah kurs po program az moga pove4e.No mi se naloji nabarzo sled tova da napusna rabota.Moga li da se registriram v buroto po truda kato bezrabotna i da polu4avam obe6tetenie.6te vi bada mnogo blagodarna ako mi otgovorire kolkoto e vazmojno po barzo

 13. Здравейте,

  Интересува ме за езиковите курсове има ли ограничение в нивата (конкретно въпросът ми е за немски език) – мога ли да запиша ниво С – според информацията, която намерих до момента, възможните нива са само А и В?

 14. Въпросът ми е дали мога да започна от 3-то ниво английски език,защото 1-во и 2-ро вече съм ги изкарала по друга програма.Пишете.

 15. Въпроса ми е следния:
  Подала съм документи по програма”Аз мога” за курс по английски език. По трудов договор съм,в момента в платен годишен отпуск,най-вероятно началото на м.ноември ще ме съкратят. Ако ме одобрят за програмата, а вече съм съкратена какво следва?
  Благодаря

 16. Здравейте,въпросът ми е следния:Може ли лице,което работи в БНТ да участва в програмата и още един : имам ваучер за курс по английски език,мога ли да се запиша за професионално обучение /шофьорски курс/ ?
  Благодаря и до скоро ! Успех на всички !

 17. Здравейте, Ани!
  От 15 август 2011 г. стартира новото кандидатстване по ” Аз мога повече”. Имате право на 300 учебни часа езиково обучение. “Наука и знание” няма защитена програма по гръцки в Агенцията по заетостта. За вас е важно предварително да проверите има ли доставчици на обучение по гръцки език. След това идете в Бюрото по труда и си подайте заявление за обучение по ключови компетентности 2 /КК 2/Успех!

 18. Здравейте,
  кога е крайният срок за подаване на документи за тази година? Има ли курсове по гръцки език, които са включени в програмата и на едно ниво ли имам право?
  Предварително благодаря!

 19. Здравейте! Идете в Бюрото по труда .Там ще Ви обяснят как да проце дирате. Би трябвало да Ви разрешат.Най-вероятно ще трябва да попълните някаква молба. Успех!!!

 20. Здравейте!
  По същата програма – “Аз мога” съм преминала курс по английски език. Бих искала по същата програма да изучавам и немски език и въпросът ми е мога ли да кандидатствам успешно за втори езиков курс?

 21. Здравейте, бих искала да попитам дали има краен срок за подаване на документи за участие по тази програма…Благодаря!

 22. Здравейте!

  Дъщеря ми беше студентка във Варна и работи в този град.Кандидаства за шофьорски курс във Варна по програма “АЗ МОГА” през 2010г.Беше удобрена.Обадиха и се и и казаха, че курсът ще започне юли 2011г.Преди няколко дена получи ново обаждане ,че нямало достатъчно желаещи и курсът се отлага за септември.Как трябва да постъпи след като тя ще живее и работи във Варна до 30.08.2011г и се връща да живее във Ст Загора.Може ли да се прехвърли този ваучер в Ст.Загора или трябва да се откаже от ваучера за шоф.курс за да се възползва от други курсове по тази програма ,след като се установи трайно в Стара Загора?
  Благодаря ВИ предварително!!!

 23. Здравейте!
  Не е определена дата за новото кандидатстване,така че следете информацията в Агенцията по заетостта.В мамента на стартиране на прием на документи посетете Бюрото по труда по местоживеене или по месторабота, проверете какви са изискванията за кандидатстване и си подайте нужните документи.

 24. Здравейте,
  Бих искала да попитам през месец юли или август дали ще се приемат документи по програмата “АЗ МОГА” и дали във всички бюра по труда могат да се подават документи или само в определени?

 25. Здравейте!
  На Вашите запитвания сме отговорили на личните Ви e-mails.
  Уведомяваме всички които са кандидатствали през септември 2010 по програмата “АЗ МОГА”, че стартира раздаване на уведомления на одобрените кандидати от септември 2010.
  Прочетете в сайта на “Наука и знание”какви са стъпките за да си вземете ваучер от Бюрото по труда.
  За всички които се интересуват от доставчиците на обучения съобщаваме,че могат да ги открият на сайта на Агенцията по заетостта- търсете списъците на доставчиците на обучения. Попълните желаната компетенция и съответния град и ще видите доставчиците от които се интересувате.
  На всички кандидатствали желаем успех!

 26. Здравейте,

  Кандидатствах по програмата “Аз мога”, като посочих “професионално обучение”, но получих одобрение за ключова компетентност. Така или иначе не разбирам въобще какво да правя с това одобрение, а срокът ми за използване не ваучера скоро изтича…Какво следва сега? Къде мога да се запиша на курс? Какъв е редът, към кого мога да се обърна, за да ми обясни как точно стоят нещата, защото в бюрото по труда нямаха особено желание да ме запознаят с условията и процедурите; желая да повища компютърната си грамотност, а по-специално Acess и Quark Express, Photoshop и някои други специализирани програми, а ако това не е възможно, мога ли а използвам ваучера за обучение по език, например – италиански. Всичко това ми е необходимо в настояюата работа и е изключително важно за мен, но не мога да разбера какво да правя след одобрението

  Моля, помогнете ми!

  С искрени благодарности,

  Милена

 27. Здравейте,за съжаление списъкът с доставчици за курс по английски по програмата “Аз мога”,липсва.От къде мога да се снабдя с тази информация за град Пловдив.Аз съм одобрена по тази програма и служителите от АЗ казаха,че списъка е качен на сайта им.Но страницата не се отваря.Моля за съдействие.

 28. Здравейте!
  На повечето от Вас вече сме отговорили на личните Ви e-mails.
  до Алескандрина – надяваме се да сте се свързали с вашите обучители и чрез Молба да сте отложили последния модул на обучение.Можете да го направите и не търпите никакви санкции.
  до Radka – по принцип можете да кандидатствате.Но пак трябва да отидете в Бюрото и да проверите точно при колко часа обучение по ключови компетенции, можете да се обучите по съответна желана от Вас професия.
  до Nataliq – това което са ви казали е вярно.Програмата Аз мога още не е подновена. Кога ще стане това- не се знае още.Просто следете информацията на Агенцията по заетостта.
  Гергана Капитанска – дано вашите обучители са предприели вече разумни действия.Можете да си довършите курса при по-добри обстоятелста. Нужно е да си напишете молба, а Вашите обучители да бъдат така добри да организират отлагането на обучението във времето
  Пепа – идете в Бюрото по труда и попитайте какви други възможности за обучение има за вас
  На всички пожелаваме весели празници , повече ентусиазъм , мъдрост и успехи!!!

 29. здравей те искам да попитам кога мога да кандидатствам по програмата ”АЗ–МОГА”,и мога ли да си пусна документите

 30. На граждански договор работя и не мога да се възползвам от тези страхотни курсове с ваучери. Нито съм от работещите нито от безработните, моля за помощ и съвет

 31. Здравейте, в момента се обучавам по програмата “Аз мога”,като записах 1,2,3 ниво немски език.Цялото обучение ще продължи малко повече от 1 година.Малко след старата на обучението се оказа,че съм бременна.Никой не ме е уведомил предварително,че не мога да се откажа да кажем от 3-то ниво,което няма да имам физическата възможност да завърша.От Езиковия център в който се обучавам ми казаха,че ако завърша 1 и 2-ро ниво ,а се откажа от 3-то ще трябва да заплатя левовата равностойност на двете нива.Другата възможност ,която имам е да отложа 3-тото ниво,но ме ограничават със срока на отлагане,който е по-малко от година след раждането ми.Получава се така,че дори когато изляза в болнични преди ражданего аз трябва да продължа с курса за да мога да завърша поне 2-то ниво,няма значение дали физически мога или не, а пък за 3 -тото да му мисля.За мен това е доста абсурдно.
  Как мога да рязбера ,дали има някакво по-разумно решение за мен?

 32. Zdraveite,iskam da popitam koga hte priemate dokymeti za programata AZ MOGA,za6toto hodih v buroto po tryda v Varna i ot t6am mi kazaha 4e v momenta ne priemali dokymenti za6toto proektut AZ MOGA bil zamruzen poradi ogromniq broi ot jelae6ti.Kak 6te stane az mnogo iskam da se zapi6a.

 33. Здравейте,
  кандидатствах и съответно завърших успешно курс по ключова компетентност “Фотошоп” към програмата “Аз мога”.Въпросът ми е дали мога да кандидатствам и за професионална квалификация,когато приемът на документи бъде подновен?
  Благодаря ви предварително!

 34. Преди няколко месеца,започнах курс по английски по програмата “Аз мога”.Изкарах първо и второ ниво,но сега ми предстои отсъствие от страната за около 6-7 месеца.Въпроса ми е -ще мога ли да продължа курса след като се върна в България,защото аз всъщност не се отказвам,просто искам да отсроча трето ниво за около 6-7 месеца?Дължа ли някаква неустойка за това и въобще каква е процедурата по този въпрос?

 35. Здравейте! На този етап не можете да си подавате документи тъй като програмата “Аз мога”приключи втория етап на подаване на документи през септември 2010.Ние като доставчиците на обучение не знаем кога ще бъде отворена новата програма “Аз мога повече” Следете новините в Агенцията по заетостта. Това е институцията която работи по този европейски проект.

 36. здравейте

  кога ще има нови дати за записване ?искам да кандидатсвам за курс по английски?

 37. Здравейте,
  Моля ви кажете ми къде и как мога да разбера дали ще приемат още заявления по програма Аз мога. В сайта на агенцията по заетостта не мога да се ориентирам. Моля ви отговорете ще има ли прием през март или поне кога ще бъде.
  Моля ви пишете ми.

 38. Zdraveite. Do koga e krainiat srok za podavane na dokumenti za kandidatstvane za sledva6tiia kurs za angliiski ezik?

 39. Здравейте!
  Все още не са обработени документите на кандидатите от септември 2010. Изчакайте за да ви уведомят от Бюрото по труда.Разбира се,че ние като обучители не знаем кога ще стане това. Ако искате обадете се пак в Бюрото по труда където сте кандидатствали.

 40. Здравейте, знаете ли кандидатствалите през 09.2010г, кога ще започнат да се обучават? И до кога да очакват отговор дали са одобрени, има ли срокове за обработка на документите?

 41. Здравейте!
  за Соня
  Вероятно сте получили нашия отговор на Вашия e-mail.Следете новото отваряне на програма”Аз мога”,при която ще има промяна при условията за кандидатстване се надяваме,че ще можете да кандидатствате и Вие.

 42. Здравейте!Имам желание за уча немски,работя като гл.специалист към кметство на община!Това ще е пречка ли да кандидатствам по програмата?
  Благодаря!

 43. Здравейте!
  На този етап няма информация за отваряне на програямата “АЗ МОГА” . Още не са обработени документите от септември.Това,че програмата е до 2013 не значи ,че ще се приемат документи и през 2013. Обучителния курс е дълъг, обработването на документи – също. Да не говорим ,че още не се изплащат ваучерите на завършили преди 2,3 месеца курсове!! Само Агенцията по заетостта може да каже какво ще следва по тази програма- дали ще бъде продължена или просто всичко ще свърши до последния прием на документи през септември. По електронен път не може да се кандидатства. Всеки носи документите си лично в съответното Бюро по труда.Въоръжете се с търпение и следете информацията в Интернет сайтовете!!!

 44. Здравейте.Аз вече изкарах курс по тази програма и сега си чакаме удостоверението.На курс се записах 11.2009г.,а започнахме 4.2010г.Въоражете се с търпение.

 45. Здравейте,подадох си документите през септември в бюрото по труда-София.Все още нямам отговор.Въпросът ми е:има ли някакъв срок за отговор,защото от бюрото ми казаха,че ще се свържат с мен и получих картонче с номер.Става въпрос за курс по Немски език

 46. Към ирина миланова, документите както и ксерокопията от личната карта и дипломата се дават лично в БТ, принтирайте си заявлението и декларацията от интернет, че аз зор видях докато ми дадоха(нямали), понеже моята я попълних и забравих в офиса

 47. програмата е до 2013г.така, че догодина може би март месец отново ще приемат документи. Аз лично подадох документи септември месец, но още не са ми пратили писмо

 48. кога ще мога да кандидатствам за курс по английски език и кандидатстването може ли да стане по електронен път?

 49. Здравейте Милена!!
  Жалко, че сте били подведени.”Наука и знание” е доставчик на обучение и нямаме връзка по повод кандидатстванията с Агенцията по заетостта и Бюрата по труда. Ние също не знаем например дали ще я подновят тази програма. Следете информацията в Интернет на страницата на Агенцията по заетостта. Дано имате отново шанс да кандидатствате!!

 50. Здравейте,
  интересувам се дали ще има нов прием на заявления след 30.11.2010г. /за езикови компетенции/. Много искам да участвам, но сега е 09.11.2010 и май съм изпуснала срока…
  Благодаря Ви предварително!

 51. Здравейте, когато разбрах за тази програма беше средата на август. Събрах документите, но в бюрото по труда в Младост-София имаше бележка, че документи по тази програма вече не се приемат, защото средствата са свършили. Преди 2 седмици разбирам, че всъщност срока за подаване бил 30.09. Защо тогава не се приемаха документи по-рано?Аз специално се чувствам излъгана!

 52. Работя като педикюрист – лечение на впити нокти, гъбични, мазоли и др. от този вид. Дипломата която имам е много измислена. В нашите среди по сигурен документ за това с което се занимавам не се предлага. КЪМ кого мога да се обърна за по голяма квалификация и легален документ за това? Предварително благодаря!

 53. Здравейте,

  Интересувам се и аз от програмата “АЗ МОГА”.
  Завършил съм в Гърция и от 3 години живея в БГ.Трябва ли да се преведе дипломата от Грчки език?
  Днес е последен ден за кандидатстване и няма да успея да кандидатствам. Знаете ли дали ще се удалжи срокът?

 54. Здравейте!
  И двете дами вече имат отговори на техните e-mails
  Днес е последния ден в който се приемат документи в Бюрото по труда.
  Дали ще има удължаване на срока? – не можем да кажем. Следете информацията в Агенцията по заетостта.
  Ние” Наука и знание” ще продължим да Ви съобщаваме важни и интересни неща на нашата страница.

 55. Здравейте, някой знае ли дали ще бъде удължен този срок за подаване на молбите? И има ли курс по photostop или някаква подобна програма???

 56. Здравейте,преди няколко дни разбрах,че срока за подаване на документи по програма Аз мога е 30.09.На трудов договор съм от три години като едновременно и съм студентка.Тъй като ще изтърва срока(защтото от университета им е необходимо седмица време за да ми дадат копие от диплома) ме интересува дали в близките месеци ще може отново да се кандидатства.Предварително,Благодаря.

 57. Zdaveite! Ot zaiavlenieto ne mi stana iasno, dali moga da izbera samo edin kurs – po kluchova kompetentnost ili po profesionalno obuchenie, ili moga da posocha i dvete?
  Mojete li da mi dadete tochen link kum dostavchicite na uslugite, zashtoto ne gi namerih?

  Predvaritelno vi blagodaria za otgovora!

 58. Cтела, Програмата АЗ МОГА е само за заети лица с трудов договор или самонаети.
  Процедурите по подбор на обучаемите се осъществяват от съответните Дирекции “Бюро по труда”.

 59. Здравейте!
  до Petia
  Пробвайте! Вие сте си на работа и сте на трудов договор. Не би трябвало да ви отказват.
  до Христина
  Да! Можете да кандидатствате за следващите степени 3,4,5 ниво
  до Анна
  Ако сте на трудов договор не би трябвало да Ви отказват.Това най-точно ще Ви кажат в Бюрото по труда.Подайте се документите

 60. Може ли да се възползват жени, който са в отпуск по майчинство?

 61. Ако имам завършени 1 и 2 ниво Английски, мога ли да кандидатствам отново за Английски за покриване на 3,4 и 5 ниво?

 62. От това, което прочетох ми стана ясно, че програмата е към бюрото в град Пловдив. Само за хората от този регион ли е или може и от други градове да се кандидатства? Общонационална или регионална е програмата “Аз мога”?

 63. Въпросът ми е-след като имам вече подадени документи ,които са подадени към края на април,трябва ли да подавам нови?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.