Аз мога повече – безплатни курсове по английски и немски език

Виж обновената информация за 2014 по програмата тук: Наука и Знание – Доставчик на обучение по Аз Мога Повече

Безплатни курсове "Аз мога повече"

Програма Аз Мога Повече

Благодарение на увеличението на бюджета с 50 млн. лв.  ще могат още   50-60 хиляди лица да се включат в обучение по професионална квалификация, дигитални компетентности и обучения по чужд език. За първите осем месеца от реализацията на проекта, близо 48 хиляди лица бяха включени в обучение, от които успешно вече са завършили повече от   30 хиляди души.

Всяко лице, което работи на трудов договор или е самонаето лице, има право да подаде заявление в бюрото по труда по местоживеене или по месторабота за една от двете ключови компетентности: да получи ваучер за дигитална компетентност или да кандидатства за ваучер, с който например, да премине обучение от три нива по чужд език от минимум 300 часа в обучителна организация по свое желание. По програмата може да се кандидатства и за обучение по професионална квалификация.

 

Не се допускат обучения на лица:

 • свързани с обществена сигурност и безопасност, религия, селско, горско и рибно стопанство, и услуги за дома.
 • От схемата няма да имат възможност да се възползват заетите на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в органите на държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление, съдебната система, системите за народната просвета, Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, поради наличието на други програми, които финансират обучения в съответните сектори.
 • Лица, които са ползвали възможностите за обучение по проекти и програми, финансирани от ОП „РЧР”, Програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник, не могат да получат ваучер за същото обучение.

 

Документите за участие по програмата са актуализирани и можете да откриете на сайта на Агенцията по заетостта:

 

 Декларация “Аз мога повече”

 Заявление “Аз мога повече”

Списъкът на одобрените над 650 Доставчици, които предоставят обучение срещу ваучери можете да видите тук:
Търсене на професионално обучение
Търсене на обучение по ключови компетентности

 

ДРУЖЕСТВО „ НАУКА И ЗНАНИЕ” – ПЛОВДИВ е одобрено от АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА. В списъкa на Доставчиците на обучение по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” дружеството е лицензирано под № 56 за ключови компетенции и под  № 261 за професионално обучение.

Ключови компетенции:

 • КК-2 Общуване на чужди езици – 300 уч.ч – английски,немски, италиански и испански език
 • КК-4 Дигитална компетентност – 45 уч.ч – компютърно обучение

Професионално обучение: виж списъка на доставчиците на обучение  

 

По програма  РЧР , схеми „АЗ МОГА” И „АЗ МОГА ПОВЕЧЕ, за периода 2010-2012 г.  в Дружество „ Наука и знание” – Пловдив са обучени с ваучери над 475 лица  в 50 курса , като за периода на обучение курсистите са преминали общо 142 500 учебни часа.

 

От тях:105 000 – на английски език ; 13 200 – на немски език ; 9300 – на испански език; 8400 – на италиански език;  6600 – на дигитална компетентност.

74 %  от курсистите  са се обучавали  в курсове по английски език. На втора позиция са обучените по немски език  – 14%, следвани от дигитална компетентност – !0%, испански и италиански език –  по 8 %.

Голяма част от курсистите са се обучавали от ниво А1-до ниво В1 – 77 %, следвани от  обучените на ниво А2- В2 – 18%  и В1-С1  –  5%.

За работещите  в България  чуждият език все още не се владее на необходимото ниво и желанието им той да се използва за комуникация и на работното място нараства.

Увеличава се интересът към немския и испанския език.  Това не е случайно. България все по активно участва в Европейските структури и в Европейските програми. Разширяват се инвстициите и пазарът на труда изисква познания както по чужд език така и непрекъснато учене през целия живот.

Завършилите обучението си по ваучерната  система  имат възможност да продължат  и успешно да се подготвят за полагане на изпит за Европейски сертификати – ниво В1 и В2.

 През новата сесия Дружество „ Наука и знание” – Пловдив очаква отново желаещи  да се обучават по ключови компетентности 2 и 4   /КК-2 и КК-4/  чуждоезиково обучение и дигитална компетентност  по схемата „АЗ МОГА ПОВЕЧЕ”.

Заради големия интерес към програмата за работещи българи, най-вероятно Агенцията по заетостта ще предложи подобна схема и през новия програмен период на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” , който стартира тази година и продължава до 2020 г. 

24 thoughts on “Аз мога повече – безплатни курсове по английски и немски език

 1. Zdraveite , az sam na 24 , ot avgust mesec ne sam karal nikakvi kursove v momenta sam registriran po programata MLAD FERMER i razvivam kaliforniiski 4ervei , bih iskal da popitam kade moga da se zapi6a za niakakv kurs kato rabote6t , kade da popitam? Ako ima hora koito znaiat ne6to po vaprosa da me potarsiat vav http://www.fasebook.com/Cvetoslav Colov

 2. Има ли срокове, кога ще почнат да одобряват и да раздават ваучери?

 3. Здравейте, Pepa!
  От 21.11.2012 стартира II ниво немски език – вечерен курс. Ако имате желание да се включите в наш курс ,заповядайте в нашия офис. Разбира се ,че ще направите и входящ тест.

 4. Одобрена съм по програмата. Бих искала курс по немски, но от ниво А2. Правите ли изпит, за да определите нивото или хората се записват по тяхно желание?

 5. Здравейте!
  Надяваме се да сте получили нашия отговор на вашето запитване на личните ви е-мейли.Ако някой не е получил отговор ето – и нашето мнение.
  на въпроса на mira
  Документи за кандидатстване може да подадете както в Бюрото по месторабота, така и по местоживеене. При подаване на документите вие попълвате декларация,че сте на работа. Не е нужен документ от самия работодател.Ако сте работеща, лесно може да се провери дали е така чрез вашите осигуровки.
  на въпроса на Здравко
  Последният срок за подавате на документи в тази сесия е 2.11.2012. Не знаем какви са идеите на Агенцията по заетостта, но се надяваме да има още сесии за кандидатстване.
  на въпроса на stanimira
  трябва да сте на трудов договор независимо,че сте в отпуск
  1. в момента на кандидатстването и
  2. в момента когато ви одобрят и получите уведомление.
  Пожелаваме на всички успех в кандидатстването!!

 6. Здравейте,адресната ми регистрация е в град Самболийски,но живея и работя в град Пловдив,и бих искала да ходя на курс по английски в град Пловдив.Моля да ми кажете къде трябва да подам документи. благодаря

 7. Здравейте,
  Как стои въпроса с жени в майчинство/платен отпуск към фирма, където са на трудов договор? Конкретно за мен – от ноември до края на годината съм в платен отпуск, после ще имам и неплатен 6 месеца, но все пак се водя към тази фирма все още? Могат ли да се възползват от програмата? Благодаря.

 8. Добър ден,

  Искам да попитам, дали това е последният срок, който ще предлага програмата или догодина ще има ново записване ?

  Благодаря Ви предварително

 9. искам да попитам дали трябва да се занесе някаква бележка от работодателя доказваща ,че сме на трудов договор?и къде точно в Пловдив трябва да подадем документите?Благодаря предварително.

 10. Здравейте!
  на въпроса на Stelyana
  Ако вие паралелно учите и работите на трудов договор, бихте могли да кандидатствате. Програмата е за работещи по трудов договор или самонаети лица.
  на въпроса на г-н Димитър Желев
  Вие,като служител,който е към Министерството на културата би трябвало да кандидатствате и да бъдете одобрен. Ние сме обучавали читалищни деятели,хореографи и таньори които са на работа към културното министерство.

  на въпроса на Диди
  Ако сте преподавател на работа към Министерството на образованието, влизате в групата ,която НЕ МОЖЕ да се обучава по “Аз мога повече” Иначе , трябва да сте на трудов договор – временен или постоянен към момента на кандидатстването, и към момента на получаване на ваучер

 11. Мен ме интересува – в рамките на даден град дали хората могат да си търсят или са строго определени местата и преподавателите за съответните курсове?

 12. Здравейте. Самоосигуряващо лице съм, но в момента съм в майчинство. Мога ли да кандидатствам по програмата? Благодаря предварително.

 13. Искам да попитам имам ли право да участвам в това обучение след като работ като възпитател в училище на временен трудов договор.И има ли курс по испански ?

 14. Здравейте,
  работя в едно от 22те Национални училища в страната, които са към Министерството на културата. Преподавам специални предмети и искам да разбера мога да ли да се възползвам от възможността?
  Благодаря ви предварително!
  Д. Ж.

 15. Зравейте и от мен. Въпроса ми към Вас е студенти могат ли да участват за този проект ? Аз съм студентка,попаднах на Вашето предложение и много ме заитригувахте. Ще се радвам,ако ми отговорите на въпроса.

 16. Здравейте!
  Макар,че сме отговорили на вашите е-пощи нека отново ви информираме:
  за violina
  За да сте кандидат за курс по ваучерната система по “Аз мога повече” задължително трябва да сте на трудов договор или самонаета
  Мария Събева
  Курсът по английски език стартира на 24.10.2012 в 18.00. Системата на обучение е Reward. Заповядайте!!!
  Бояна
  Най-вероятно това няма да е пречка. Важното е в Бюрото по труда да видят хорариума по време на вашето обучение. Пригответе си документите и си ги подайте. Успех!!!

 17. Бих искала да попитам, дали изучаването на немски език, като втори такъв по време на средното ми образование би се счело за пречка да кандидатствам за немски език сега. Да отбележа, че нямам особени спомени.

 18. По английски първо ниво кога ще има група,коя дата и в колко часа?по коя система е обучението?

 19. Zdraveite,interesuvam se dali moga da se zapisha sled kato v momenta ne sum na trudov dogovor

 20. Здравейте! В момента тече период на подаване на документи в Бюрата по труда в цялата страна. До 2.11.2012 ще можете да подадете заявления за съответните обучения.
  Езиковите обучения са от 300 уч.ч. за три нива. Всяко ниво е с продължителност от два месеца и половина. Така,че обучението с ваучери продължава около 8 месеца.

 21. Здравейте, бих искала да попитам колко е продължителността на езиковия курс от първо ниво – например немският?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.