Аз мога повече – безплатни курсове по английски и немски език

Виж обновената информация за 2014 по програмата тук: Наука и Знание – Доставчик на обучение по Аз Мога Повече

Безплатни курсове "Аз мога повече"

Програма Аз Мога Повече

Благодарение на увеличението на бюджета с 50 млн. лв.  ще могат още   50-60 хиляди лица да се включат в обучение по професионална квалификация, дигитални компетентности и обучения по чужд език. За първите осем месеца от реализацията на проекта, близо 48 хиляди лица бяха включени в обучение, от които успешно вече са завършили повече от   30 хиляди души.

Всяко лице, което работи на трудов договор или е самонаето лице, има право да подаде заявление в бюрото по труда по местоживеене или по месторабота за една от двете ключови компетентности: да получи ваучер за дигитална компетентност или да кандидатства за ваучер, с който например, да премине обучение от три нива по чужд език от минимум 300 часа в обучителна организация по свое желание. По програмата може да се кандидатства и за обучение по професионална квалификация.

 

Не се допускат обучения на лица:

  • свързани с обществена сигурност и безопасност, религия, селско, горско и рибно стопанство, и услуги за дома.
  • От схемата няма да имат възможност да се възползват заетите на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в органите на държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление, съдебната система, системите за народната просвета, Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, поради наличието на други програми, които финансират обучения в съответните сектори.
  • Лица, които са ползвали възможностите за обучение по проекти и програми, финансирани от ОП „РЧР”, Програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник, не могат да получат ваучер за същото обучение.

 

Документите за участие по програмата са актуализирани и можете да откриете на сайта на Агенцията по заетостта:

 

 Декларация “Аз мога повече”

 Заявление “Аз мога повече”

Списъкът на одобрените над 650 Доставчици, които предоставят обучение срещу ваучери можете да видите тук:
Търсене на професионално обучение
Търсене на обучение по ключови компетентности

 

ДРУЖЕСТВО „ НАУКА И ЗНАНИЕ” – ПЛОВДИВ е одобрено от АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА. В списъкa на Доставчиците на обучение по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” дружеството е лицензирано под № 56 за ключови компетенции и под  № 261 за професионално обучение.

Ключови компетенции:

  • КК-2 Общуване на чужди езици – 300 уч.ч – английски,немски, италиански и испански език
  • КК-4 Дигитална компетентност – 45 уч.ч – компютърно обучение

Професионално обучение: виж списъка на доставчиците на обучение  

 

По програма  РЧР , схеми „АЗ МОГА” И „АЗ МОГА ПОВЕЧЕ, за периода 2010-2012 г.  в Дружество „ Наука и знание” – Пловдив са обучени с ваучери над 475 лица  в 50 курса , като за периода на обучение курсистите са преминали общо 142 500 учебни часа.

 

От тях:105 000 – на английски език ; 13 200 – на немски език ; 9300 – на испански език; 8400 – на италиански език;  6600 – на дигитална компетентност.

74 %  от курсистите  са се обучавали  в курсове по английски език. На втора позиция са обучените по немски език  – 14%, следвани от дигитална компетентност – !0%, испански и италиански език –  по 8 %.

Голяма част от курсистите са се обучавали от ниво А1-до ниво В1 – 77 %, следвани от  обучените на ниво А2- В2 – 18%  и В1-С1  –  5%.

За работещите  в България  чуждият език все още не се владее на необходимото ниво и желанието им той да се използва за комуникация и на работното място нараства.

Увеличава се интересът към немския и испанския език.  Това не е случайно. България все по активно участва в Европейските структури и в Европейските програми. Разширяват се инвстициите и пазарът на труда изисква познания както по чужд език така и непрекъснато учене през целия живот.

Завършилите обучението си по ваучерната  система  имат възможност да продължат  и успешно да се подготвят за полагане на изпит за Европейски сертификати – ниво В1 и В2.

 През новата сесия Дружество „ Наука и знание” – Пловдив очаква отново желаещи  да се обучават по ключови компетентности 2 и 4   /КК-2 и КК-4/  чуждоезиково обучение и дигитална компетентност  по схемата „АЗ МОГА ПОВЕЧЕ”.

Заради големия интерес към програмата за работещи българи, най-вероятно Агенцията по заетостта ще предложи подобна схема и през новия програмен период на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” , който стартира тази година и продължава до 2020 г. 

24 thoughts on “Аз мога повече – безплатни курсове по английски и немски език

  1. Zdraveite , az sam na 24 , ot avgust mesec ne sam karal nikakvi kursove v momenta sam registriran po programata MLAD FERMER i razvivam kaliforniiski 4ervei , bih iskal da popitam kade moga da se zapi6a za niakakv kurs kato rabote6t , kade da popitam? Ako ima hora koito znaiat ne6to po vaprosa da me potarsiat vav http://www.fasebook.com/Cvetoslav Colov

  2. Има ли срокове, кога ще почнат да одобряват и да раздават ваучери?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *