Наука и Знание

Трябва ли децата да учат английски език в ранна възраст

Какво е ползата от това децата да изучават чужд език в ранен етап от обучението им.
* * *
Англйски език за деца в ранна възраст

„Защо пееш така силно Бен?”
„За да чуя какво пея на английски”
„А ти защо плачеш Майк?”
„ Защото нищо не разбирам от това което пееш!!!”

Лесно ли се учи език в ранна възраст? Кога Бен ще запее тихо и вярно, а Майк ще го разбере с усмивка? Със сигурност – още в детската градина или у дома!!!
Много родители започват да мислят за учене на чужд език/най-вече английски/ още когато децата са на 2-3 години. Нужно ли е да се учи език още толкова рано?
Заниманията в ранното детство не са загуба на време.
Първото запознанство с чуждия език ще даде благоприятна основа за постигане на тънкостите в езика в бъдеще, ще развие паметта, творческите способности на децата и тяхното произношение
Според Масако Ибута директор на Асоциацията за ранно развитие и организация в Япония, автор на новаторски концепции за обучение на децата в ранна възраст, децата на 3 са готови да поемат информация и да се развиват пълноценно. Детето го учим чужд език не за да стане  гениален лингвист. Главното е да се развиват неговите  безгранични потенциални възможности за да има повече радост в живота му и да опознае света отрано.
В подкрепа на това твърдение е и мнението на  Глен Доман – известен американски лекар, основател на Филаделфийския институт за ускорено развитие на детето. Той казва,че  колкото по-малко е детето , толкова по-лесно попива всякакви нови за него знания. И това трябва да се използва най-рационално в полза на  самите деца.
За най- малките най-подходящ начин за учене на чужд език независимо какъв е той  е игровия метод.Самото обучение под форма на интересна игра, в която участва възрастен и различни играчки, е увлекателен и ефективен.
Заниманията у дома е най-добре да започнат с разглеждане и обсъждане на картинки в книжка, после да има преход към рисуване, апликации, украсяване или песнички разбира се!. Завършете “урока” с развиваща игра, в която се ползват играчки-съветват специалистите.
За 4-6 годишните се използват смесени техники на обучение – развиващи игри (най-добре в група), песни, четене на книги на чужд език, рисуване.  Оптималния брой часове седмично е около 2-3 часа,без значение дали детето ви ходи на езиков курс или вие се занимавате с него в къщи.
Дали индивидуалните или групови занятия дават по-добър ефект е въпрос на добра организация.
Индивидуалните занимания са подходящи за обучение на деца до 4 години. Занятията в мини групи – по 3-4 деца дават отлични резултати за 5 годишните деца.Доказано е ,че детето се учи да работи най-добре във взаимодействие с другите деца.Децата се учат на английски,френски  или  немски език, помагайки си един на друг. А изучаването на английски, немски или френски стихчета и песнички създава уютно усещане за тесен приятелски екип.
Най – честият въпрос който вълнува родителите е какви пособия да се ползват и коя обучителна система да бъде избрана.
Обикновено при детските езикови курсове преподавателите се придържат към различни системи: на издателствата Oxford, Macmillan, Longman . Важно е системата, по която работите да е съставена тематично правилно.Материалът привлича детето с това , че съответства на неговите естествени желания в различни възрасти . Като цяло трябва да се използват цветни пособия с атрактивни картинки. Ако процеса на обучение се организира грамотно, всяко дете с удоволствие ще учи всичко, което му предложите.
Дали у дома или в езикова група спазвайте следните правила
* Наблюдавайте детето и му помагайте където е необходимо.
*Не е нужно да показвате на детето неговите грешки;  не наранявайте достойството му , поощрете го за да остане уверено в своите сили .
*Детето може свободно да избира как да се държи и с какво да се занимава. Просто му е нужна подкрепа!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.